Produkty kwasotwórcze, obojętne i zasadotwórcze

Zwracam uwagę na link na końcu artykułu.

Dr Hay w swych obserwacjach stwierdził, że ludzie których krew ma odczyn kwaśny są podatniejsi na wszelkie choroby i częściej chorują. Według niego dobry stan zdrowia określa pH krwi w granicach 7,4-7,5. Ludzie z nadmiarem kwasów w organizmie należą do zrzędliwych, wrażliwych, łatwo meczących się, skłonnych do odczuwania dolegliwości bólowych, migren, zaburzeń snu i nadkwasoty żołądka. Palący mają wysoki poziom kwasu w moczu. Zasadowość organizmu hamuje także nadmierny apetyt. Proszę także nie mylić kwasowości z kwaśnością smaku. Przykładowo kwaśna cytryna w żołądku jest zasadotwórcza.

PRODUKTY KWASOTWÓRCZE   PRODUKTY ZASADOTWÓRCZE
wysoko średnio OBOJĘTNE średnio wysoko
ser edamski, jajka, majonez, ryby, bekon, wołowina, kurczak, wątroba, baranina, cielęcina orzechy włoskie, orzechy laskowe, ser cheddar, sery pleśniowe, śledzie, makrela, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki masło, margaryna, kawa, herbata, cukier, syropy mleko, migdały, orzechy kokosowe, warzywa liściaste, warzywa korzeniowe, seler, grzyby, cebula, pomidory, owoce pestkowe, owoce cytrusowe, banany, winogrona, melon, maliny awocado, buraki, marchew, ziemniaki, szpinak, rabarbar, owoce suszone
Procentowy skład zdrowej diety:
20% 80%

Warto zapamiętać:

? Ogranicz spożycie słodkiego mleka na korzyść jego przetworów - mleka zsiadłego, kefiru, jogurtu, twarogów i białych oraz żółtych serów.
? Spożywaj produkty nieprzetworzone i unikaj produktów oczyszczonych (rafinowanych), białych i rozgotowanych.
? Nigdy nie łącz białek z węglowodanami. W trawieniu te produkty się wykluczają i w efekcie nie strawione gniją i fermentują w jelitach.
? Posiłki przygotowuj świeże i "na raz", nie zostawiaj na drugi dzień, nie podgrzewaj i nie odsmażaj.
? Wszelkie owoce staraj się jeść osobno, a w szczególności melony i banany. Jedz je najlepiej na przekąskę pomiędzy posiłkami. Nigdy nie łącz pomidora z surowym ogórkiem, ich naturalne enzymy "zwalczają" się na wzajem.

Warto spróbować:

Zjedz normalny obiad - schabowy, ziemniaki i surówkę i zapamiętaj odczucie po obiedzie. Na drugi raz zjedz schabowy z podwójną surówką ale bez ziemniaków i sprawdź, czy nie czujesz się lepiej (jesteś najedzony i nie odczuwasz ciężaru w brzuchu)

Pokrewne:

http://semewex.pl/mistrzowie/dr-krzysztof-michalak/116-dlaczego-myje-sie-w-zimnej-wodzie/334-34-przyczyny-zakwaszenia.html

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Następny pupil